Anita Lortije – Ontwerper van Artistieke Meubels van Hout

Mijn doel
Meubels van hout en sculpturen te maken. Decoratieve objecten die ook praktisch kunnen worden gebruikt.

Het proces
Ik ontwerp en bouw de meubels van hout zelf, zodat ik de hoogwaardige basis heb die ik wil voor mijn schilderen en decoreren.

Ik  ontwikkelde de techniek voor het schilderen met transparante verven. Meerdere lagen transparante verf  geven een bijzonder effect qua kleur en diepte. Decoreren met bladgoud en kristallen kralen zijn de kers op de taart.

De decoratieve houten meubels, de kastjes, kistjes, side- tables en wandklokken zijn allemaal gemaakt van natuurlijk hout. Elk object krijgt een perfect afwerking. 100 Uur of meer aan een object werken is niet ongebruikelijk.

De binnenkant van een object beschilderen is voor mij net zo belangrijk als het beschilderen van de buitenkant. Het openen van deuren, laden en kistjes heeft daardoor een verrassingselement.

Geschiedenis
Na enkele jaren olieverfschilderijen op canvas te hebben gemaakt, kwam ik op het idee om te gaan schilderen met transparante verven.

Na experimenteren met verschillende ondergronden bleek hout de juiste basis te zijn. Hout geeft diepte aan de beschildering. De structuur van hout is van invloed op de nieuwe transparante kleurtinten. En als bonus blijft de houtnerf zichtbaar.

En zo ben  ik begonnen met het maken van  decoratieve houten meubels. Duurzame kunst waar  mensen lang plezier van kunnen hebben.

Motivatie en inspiratie
Toen ik in 1995 begon met het maken en beschilderen van houten meubels,  had ik niet het gevoel dat ik een maatschappelijk geëngageerde kunstenaar was. Maar ik denk dat de tijd me een beetje heeft ingehaald.

De inspiratie voor mijn keuze voor de objecten en de motivatie voor de zorgvuldige en tijdrovende manier waarop ik mijn werk uitvoer, is terug te voeren op verschillende oorzaken:

1 * Ik bemerkte in mijn directe omgeving al langer het fenomeen van een groeiende 'wegwerpmaatschappij'. Mensen kochten veel goedkope producten, ook meubels, die sterk onderhevig waren aan slijtage en mode.

“De wegwerpmaatschappij is een menselijke samenleving die sterk wordt beïnvloed door het consumentisme. De term beschrijft een kritische kijk op overconsumptie en overmatige productie van wegwerp artikelen in plaats van duurzame goederen die kunnen worden gerepareerd” (Wikipedia)

Dus je koopt iets, gebruikt het en als het je niet meer bevalt omdat het uit de mode of versleten is, gooi het dan weg en koop nieuw. Maar goedkoop is duur. En niet alleen vanuit financieel oogpunt gezien de aandacht nu voor de gevolgen voor het milieu.

2 * Zelfs in de moderne kunstwereld merkte ik dat bij de waardering van een kunstwerk de expressie van het kunstwerk alles bepalend was en de houdbaarheid werd verwaarloosd. Dit betekende dat kunstwerken al na enkele decennia gerestaureerd moesten  worden, simpelweg omdat de gebruikte materialen vergaan.

3 * Voor een wegwerpcultuur is massaproductie essentieel. Naast goedkope materialen zijn er grote aantallen nodig.

Aan de andere kant zie je nu een bredere waardering voor de high-end oudere en nieuwe kunstwerken, meubels en luxegoederen. Unieke kwaliteitsproducten die getuigen van originaliteit en vakmanschap en die gemaakt zijn van goede materialen.

* Voor elk object ben ik altijd op zoek naar de juiste combinatie van vorm, maat, kleur en patroon. Voor afbeeldingen van dieren zijn de juiste proporties en kenmerken die het dier weergeven van uiterst belang. Deze kunnen het eindresultaat maken of breken.
Unicorn Creation >>> alleen exclusieve objecten die niet passen in een 'wegwerpmentaliteit'.

* Ik gebruik duurzame materialen en elk object is anders. Van elk object bestaat slechts een exemplaar.
Unicorn Creation >>> duurzaam en origineel.

* Het maken van mijn werk is zeer arbeisintensief.
Unicorn Creation >>> geen massaproductie.

ERGO

Het lijkt er dus op dat ik met mijn werk in ga tegen de wegwerpmaatschappij en dus indirect een beter milieu ondersteun. (wat ik al in mijn privéleven heb gedaan)

Maar bovenal wil ik dat U een wenkbrauw optrekt als U mijn werk ziet en denkt "zoiets heb ik nog nooit eerder gezien".

Alle items zijn te koop.
De geprijsde artikelen op deze website kunt u middels de knop "Kopen" aanschaffen.
U verlaat dan deze website en wordt verbonden met de website van SaatchiArt.com.
Ik kies ervoor om via SaatchiArt te verkopen omdat deze een  goede service bieden aan koper en verkoper en wereldwijd leveren.
Bent u geïnteresseerd in een object dat niet geprijsd is, dan is het object niet op SaatchiArt geplaatst. Neem dan s.v.p. contact met mij op.