| Kunstenaarsleven

Werken met gekleurde transparante verf

In 1995 kreeg ik het idee om te schilderen met gekleurde transparante verf. Ik vroeg me af hoe het eruit zou zien als je verschillende kleuren transparante verf in lagen over elkaar heen zou schilderen. Hoe werken de verschillende lagen? Hoe transparant is transparant?

Gekleurde transparante verf voor hout

Dus aan de slag met 4 potten gekleurde transparante verf voor hout in de kleuren geel – rood – groen en blauw. Eerst op papier. Eerste laag aanbrengen en goed laten drogen. Dan een tweede laag. Het kleurige resultaat sprak me erg aan, maar de ondergrond was te vlak en er ontbeerde diepte.

Schilderen op hout gaf het gewenste resultaat. Om de kleuren zo helder mogelijk uit te laten komen is een zo wit mogelijke houtsoort noodzakelijk. En dan kom je uit op vuren of grenenhout. Op de tekening in het hout, de houtnerf en knoesten, absorbeert de verf anders dan in egale plekken.
Hierdoor heb je een ondergrond die van nature door zijn uiterlijk als ook absorberende eigenschappen voor diepte in de beschildering zorgt.

De eerste laag verf trekt snel het hout in. De tweede laag gekleurde transparante verf ligt er als een vlies overheen. Bovendien bleek dat tot drie maal dezelfde kleur over elkaar deze kleur intenser wordt. Meer dan drie lagen over elkaar geschilderd heeft geen effect meer.

Een -twee of drie lagen dezelfde kleur is al 3 maal anders. Dit overschilderd met een – twee of drie lagen van een andere kleur is weer drie maal anders. Zo ontstaat er een enorm kleurenpallet met minimale middelen.

 

transparent wood stain colors

Hierbij is het wel zaak om voor het aanbrengen van een volgende laag, te zorgen dat de onderliggende laag goed droog en uitgehard is. De eerste laag trekt in het hout en is na ongeveer een uur al op te schuren. Bij het aanbrengen van de volgende lagen wordt de droogtijd steeds langer voordat de verf uitgehard is.
Logisch, want het hout neemt het vocht niet meer op en de verflaag moet geheel aan de lucht drogen.

Laat de verflaag eruit zien of je een spuitbus gebruikt hebt

Dat de verflaag goed uitgehard is, is belangrijk voor het strak opzetten van patronen.
Het mooiste resultaat om een mooi egaal vlak te krijgen is door de verf dun, en dus goed uitgestreken met de richting van de houtnerf aan te brengen. Een hele plank of hele kant van het te beschilderen object is eenvoudig goed uitgestreken en egaal te verven.
Maar het vrij uit de hand schilderen van geometrische patronen zonder aan de rand van het patroon een verdikte verflaag te voorkomen is moeilijk.

Door voor een geometrisch patroon gebruik te maken van schilders tape is het mogelijk een lijn of rechthoek te schilderen zonder verdikte verfranden. Door de kwast vanaf de schilders tape in de richting van de houtnerf uit te strijken is de verf geheel egaal aan te brengen.

Schilders tape

Schilders tape is verkrijgbaar in verschillende breedtes vanaf 19 mm breed.
Om de buitenrand van een te beschilderen vlak te omlijnen is een breedte van 19 mm voldoende. Dit geeft genoeg bescherming om de verfkwast binnen de lijnen te houden. Voor het maken van blokkenpatronen met verschillende blokgrootte gebruik je verschillende breedte tape.

Maar wat als 19 mm breed schilders tape te breed is?
Dan kun je zelf met een stanleymes de tape op de juiste breedte snijden.

Voor een niet al te lang stuk plak je de tape op een harde ondergrond en met een liniaal en mes snij je de gewenste breedte af. Als je heel veel meters smalle tape nodig hebt is het handiger dit op de rol te snijden.
Leg dan de rol en het mes plat op een vlakke ondergrond, druk het mes in de tape en draai de rol. Druk niet te hard tegen het mes. Blijf de rol ronddraaien en het mes gaat dan steeds dieper door de tape.

En hou nooit de vingers van de hand waarmee je het schilder tape draait voor het stanleymes!!!!

Uiteraard moet de schilders tape goed aangebracht worden om zoveel mogelijk te voorkomen dat de verf eronder kruipt. Maar hout is een natuurlijk materiaal. Ook al voelt het oppervlak helemaal glad aan dan zijn er nog oneffenheden die de plakkracht van de tape beïnvloeden en kruipt de gekleurde transparante verf onder de schilders tape.

Poetsen en schuren

Daarvoor moet er “gepoetst” worden.

Voordat het geverfde vlak is opgedroogd haal je de schilders tape weg en wrijf je secuur met een vochtig doekje om een plamuurmes langs de randjes de overtollige verf weg.
Hiervoor is het dus belangrijk dat de onderliggende verflaag uitgehard is en door het “poetsen” niet ook weggewreven wordt.

Elke nieuwe verflaag moet na uitharding licht worden geschuurd met fijn schuurpapier.
Dit komt doordat er ondanks de dunne applicatie van de verf toch nog randen ontstaan in de afgeplakte delen. Als deze niet weggeschuurd worden, zijn ze hinderlijk bij het afplakken en schilderen van de volgende laag.

Met schilders tape zijn perfect geometrische vormen te plakken, rechthoeken, driehoeken, ruiten, etc.
Voor ronde vormen of grillige vormen gebruik ik plastic plakfolie. De gewenste vorm op de folie tekenen en uitknippen met een schaar of -snijden met een stanleymes.

Uit de vrije hand schilderen

Maar voor een ander effect van schilderen met transparant gekleurde verf kun je uit de vrije hand schilderen zonder af te plakken.
Dan wil je bewust het effect creëren dat de aangebrachte verf dik is aan de randen en dus minder transparant. Het contrast tussen transparant en minder transparant kan zelfs worden vergroot door extra dikke lijnen verf of verfdruppels aan te brengen.

Het voordeel van deze manier van schilderen is dat u na het aanbrengen van de eerste laag niet meer hoeft te schuren.

Afwerken met kleurloze vernis

Door het tussentijds schuren verliest de aangebrachte verf zijn glans.

Door als laatste het werk af te lakken met een kleurloze transparante lak wordt de glans weer opgebracht. Echter, bij goed kijken zul je zien dat de onderdelen van het patroon met slechts een of twee gekleurde onderlagen minder glanzen dan de stukken waar meer lagen over elkaar geschilderd zijn.
Als dit effect niet gewenst is moeten een tweede of derde laag kleurloze lak aangebracht worden, tot een egaal geheel is ontstaan.

Dekkende verf versus transparante verf

Door met mate een dekkende verf aan te brengen ontstaat iets wonderlijks.
Dit geeft zowel rust en structuur aan het patroon en door het contrast komen de kleuren mooier uit.

Transparant verfpalet

Het beschreven kleurenpalet is ook uit te breiden. Denk aan de transparante beitsen in allerlei houtkleuren. Mahonie, kers, eiken, ebben, etc. Een enorm kleurenpalet in bruintinten. Ook met witte en zwarte transparante verf, en zeker in combinatie met witte en zwarte dekkende verf , zijn de schildermogelijkheden legio.

Voor vragen of opmerkingen, neem gerust contact op.
Veel plezier en succes met het werken met transparante verf !!

Anita